Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Trump wakkert angst voor wereldwijde handelsoorlog aan

De Amerikaanse president Donald Trump heeft nieuwe importheffingen aangekondigd voor meer dan 100 producten uit China.

De binnen 15 dagen definitief vast te stellen lijst met specifieke producten zal niet direct heel veel impact hebben op de wereldwijde handel, maar de tegenreactie van China en de mogelijke maatregelen waar Trump nog meer mee gaat komen boezemt economen en beleggers wel angst in.

2. Beurzen schrikken van Trump

Donald Trump ontketende donderdag een schrikreactie op financiële markten. In de VS kelderde de toonaangevende Dow Jones-index met 3 procent en vrijdagmorgen sloot de Japanse Nikkei-Index liefst 4,5 procent lager.

In Amsterdam verloor de AEX-index donderdag 1,8 procent en vrijdagochtend ging er bij de opening weer een procent vanaf.

Voor wie denkt dat cryptomunten ongevoelig zijn voor bredere malaise op financiële markten, helaas. De bitcoin noteerde vrijdagochtend 6 procent lager op 8.400 dollar.

3. EU uitgezonderd van Amerikaanse staal- en aluminiumheffingen

Terwijl Trump de handelsruzie met China verder opstookt, komt de VS de Europese Unie juist tegemoet. De importheffing voor buitenlands staal en aluminium gaan niet gelden voor de EU. Dat zei althans handelsgezant Robert Lighthizer donderdag in de Senaat. Ook Argentinië en Brazilië worden vrijgesteld.

Omdat het niet om een officiële verklaring vanuit het Witte Huis gaat, willen de EU-regeringsleiders vooralsnog niet reageren op de berichten. "We hebben allemaal afgesproken daar niets over te zeggen", lichtte premier Mark Rutte toe. "We willen precies snappen wat Amerika hierover te zeggen heeft en we willen bespreken hoe we daar vervolgens mee omgaan."

Vandaag komen de regeringsleiders met een officieel standpunt.

4. Alweer een wissel in het Witte Huis

You're fired! Dat moest de nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten H.R. McMaster donderdag horen van Trump via een tweet. Na veertien maanden stuurt Trump de luitenant-generaal de laan uit.

Het is de 21ste keer dat Trump iemand heeft ontslagen sinds hij het Witte Huis betrad in januari 2017.

McMaster wordt vervangen door hardliner John Bolton, de voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties. Bolton pleitte in het verleden voor militaire actie tegen Iran en voor een harde lijn tegen Noord-Korea en Rusland.

De benoeming is opvallend, omdat Trump in het verleden Bolton zou hebben gepasseerd vanwege zijn uiterlijk. De 69-jarige politicus heeft een opvallende snor.

Overigens heeft de advocaat van Trump donderdag zelf ontslag genomen. John Dowd leidde het juridische team dat de president verdedigt in het Ruslandonderzoek. Hij zou volgens The New York Times zijn opgestapt, omdat Trump steeds vaker zijn adviezen negeert.

5. Bankiers verdienen niet bijzonder veel, de baas van Unilever wel

Hoezo exorbitante beloningen voor bankiers? Als je kijkt naar de verhouding tussen wat de bestuursvoorzitter van een groot beursgenoteerd bedrijf verdient vergeleken met de beloning van de gemiddelde werknemer, dan vallen banken als ABN Amro en ING niet bijzonder op.

Uit onderzoek in opdracht van het FD blijkt dat topman Kees van Dijkhuizen van ABN Amro zo'n 9 keer de beloning van de gemiddelde werknemer krijgt, terwijl Paul Polman van Unilever op 292 keer het gemiddelde loon zit (daar zitten uiteraard ook de nodige werknemers uit de Unox-fabrieken bij).

En Ralph Hamers van ING, die onlangs moest afzien van een salarisverhoging van 50 procent? Helaas noemt het FD niet wat de loonkloof-factor bij ING is.

Business Insider komt na een blik in het jaarverslag op een factor 7,5, als je uitgaat van een totale beloning inclusief pensioen van ruim 2 miljoen euro voor Hamers en een loonsom van 5,2 miljard euro voor de bank. Relatief gezien verdient de ING-baas dus niet heel extreem.

6. Europese leiders eisen dat Facebook de privacy van burgers garandeert

De Europese leiders hebben in Brussel gesproken over het dataschandaal rond Facebook. Volgens EU-president Donald Tusk moeten Facebook en andere sociale netwerken garanderen dat de persoonlijke gegevens van burgers en hun privacy volledig worden beschermd.

De EU-leiders nemen het feit dat Cambridge Analytica onder valse voorwendselen de privégegevens van miljoenen Facebook-gebruikers heeft bemachtigd en daarmee heeft geprobeerd stemverdrag te beïnvloeden zeer hoog op, zei Tusk. Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft daar inmiddels al wel excuses voor aangeboden.

7. Skripals hebben mogelijk blijvende schade opgelopen

De geestelijke capaciteiten van de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia zijn mogelijk blijvend aangetast. Volgens een Britse rechter is het onduidelijk of het aan zenuwgas blootgestelde duo zal herstellen. Een arts die de Skripals behandelt zegt dat beiden zwaar verdoofd zijn en op dit moment nog niet in staat zijn te communiceren, maar ze fysiek wel stabiel zijn.

De EU-leiders in Brussel lieten donderdagavond weten dat ze het erover eens zijn Rusland hoogstwaarschijnlijk achter de zenuwgasaanval in Salisbury zat. De lidstaten beraden zich nu op mogelijke maatregelen.

8. Slechte start voor NIBC en B&S op de beurs

Terwijl Donald Trump beurzen wereldwijd omlaag stuurt, maken twee nieuwelingen vandaag hun debuut op de Amsterdamse beurs: zakenbank NIBC en groothandel B&S.

De Haagse zakenbank NIBC stelde de introductieprijs van zijn beursgang vast op 8,75 euro per aandeel. Dat was aan de onderkant van de voorgestelde bandbreedte. Maar door het slechte marktsentiment stond NIBC kort na de opening vrijdag 4 procent lager op 8,42 euro.

De prijs van de beursgang van distributeur en groothandel B&S werd vastgesteld op 14,50 euro per aandeel. Bij de opening vrijdag noteerde ook dit aandeel lager: een min van 1,5 procent op 14,28 euro.

9. Man die sprong van publieke tribune in Tweede Kamer is miljonair

Hans Kamperman, zo heet de man die donderdag van de publieke tribune sprong in de Tweede Kamer. Tot ontsteltenis van VVD'er Arno Rutte, die net op dat moment aan het woord was. De video met zijn reactie ging al snel rond op sociale media.

Wat bewoog Kamperman tot zijn daad? De Telegraaf dook in het leven van de 65-jarige ondernemer uit het Achterhoekse Groenlo. Hij werd miljonair in de installatiebranche en maakte zich de laatste jaren sterk voor de legalisering van wietteelt. Dat werd een obsessie voor hem. Vorig jaar werd hij veroordeeld voor het telen van wietplanten, iets dat hij onterecht vond.

"Vergeef mij deze daad, ik moet dit doen om de politiek wakker te schudden. Ik kan ze niet bereiken met mijn boodschap", schreef Kamperman in een afscheidsbrief voor zijn daad donderdag. Hij heeft de sprong overleefd en verkeert buiten levensgevaar.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van donderdag:

 

Ontvang elke dag rond lunchtijd de beste artikelen van Business Insider in je inbox. Een must-read voor iedereen die op de hoogte wil blijven. Schrijf je hieronder in:

Dagelijkse nieuwsbrief
Ondernemersnieuwsbrief (wekelijks)